Palety higieniczne pod wieloma względami doskonale dopasowane zostały do transportu wszelkiego rodzaju towarów w branży spożywczej. Paleta H1 jest paletą niezwykle uniwersalną, która doskonale sprawdzi się w transporcie w dowolnej temperaturze.
Palety higieniczne w przemyśle spożywczym
Obowiązkiem wszystkich firm zajmujących się między innymi dystrybucją żywności jest zapewnienie wysoce higienicznych i bezpiecznych warunków transportu każdego spożywczego produktu. Każda z firm musi starać się zapobiegać problemom konsumentów, które wynikać mogą z błędów powstałych na etapie transportu spożywczych produktów. Każda z firm zajmujących się dystrybucją spożywczych produktów musi opracować sobie pewnego rodzaju plan bezpieczeństwa, który będzie zakładał wszelkie konieczne do zastosowania środki, na wypadek wystąpienia sytuacji niepożądanej w czasie transportu ładunków spożywczych. Taki plan obowiązkowo musi uwzględniać również wszystkie elementy, jakie nieodłącznie związane są z właściwą higieną podczas transportu surowców i półproduktów. Aby uniknąć ogromnych kar oraz pozbawienia praw do transportu produktów spożywczych, firmy spełniać muszą wszystkie rygorystyczne normy, jakie narzuca na nie system HACCP. Dlatego też tak chętnie sięgają po palety higieniczne, które spełniają absolutnie wszystkie wymagania tego systemu.
Czym charakteryzuje się higieniczna paleta na żywność?
Paleta H1 wykonywana jest przede wszystkim z wysokiej jakości, odpornego na uszkodzenia tworzywa sztucznego, które jest zdecydowanie bardziej higieniczne od drewna, zatem zdecydowanie lepiej sprawdzi się przy transporcie żywności. Drewniane palety ponad to ze względu na swoją strukturę, są miejscem wręcz idealnym do zalegania się wszelkiego rodzaju owadów czy szkodników. A co za tym idzie, z całą pewnością nie będzie to higieniczna paleta na żywność, która dopuszczona zostać powinna do tego właśnie celu. Palety H1 są bardzo gładkie, co z założenia ma zapobiegać zalęganiu się w ich zakamarkach różnego rodzaju intruzów. Po higieniczne palety do transportu sięgają przede wszystkim firmy działające w dowolnym obszarze branży spożywczej. Niezależnie od tego, czy zajmują się one jedynie pakowaniem czy obróbką, przetwarzaniem, transportem czy przygotowaniem produktów spożywczych, wszystkie zobowiązane są do przestrzegania surowych zasad HACCP.