Gotowanie na parze, czyli jak jeść zdrowo i smacznie

Zbilansowana dieta bogata w witaminy i minerały to gwarancja nie tylko atrakcyjnej, szczupłej sylwetki, ale również dobrego samopoczucia, lśniących włosów, mocnych paznokci i promiennej cery. Znaczna część chorób (między innymi cukrzyca typu 2, choroba wieńcowa czy anemia) ma ścisły związek z nieprawidłowym żywieniem. Zmiana nawyków żywieniowych jest prostsza niż Ci się wydaje! Nie czekaj, aż zaczniesz odczuwać przykre skutki swojej niefrasobliwości i zacznij jeść zdrowo!

Lekko i smacznie

Gotowanie na parze jest zdrową alternatywą dla smażonych, ciężkostrawnych potraw. Nowoczesna kuchnia, w przeciwieństwie do staropolskiej, jest dużo bardziej lekka; obfituje w ryby, owoce, warzywa i ciekawe przyprawy. Na parze można przygotować niemalże każdą potrawę, na jaką przyjdzie nam ochota. Ten sposób obróbki zredukuje do zera spożycie niezdrowych tłuszczy, które powodują odkładanie się niezdrowego cholesterolu. Większość witamin i mikroelementów nie zostaje zabitych, tak jak w przypadku standardowego gotowania, dzięki czemu otrzymujemy pełnowartościowy pokarm pełen cennych wartości odżywczych.

Ponadto, gotując na parze, oszczędzamy czas. Nie musimy stać nad kuchenką w obawie o to, że nasz obiad się przypali. Co więcej, dania przygotowane na parze zachwycają nie tylko smakiem, ale również wyglądem – żywe kolory i jędrna struktura cieszą najpierw oczy, a potem podniebienie.

Jak to zrobić?

Przygotowywanie potraw na parze nie jest trudne i nie wymaga specjalnego kulinarnego kunsztu. Jedyne czego Ci potrzeba to chęci i odpowiednie naczynia. Nie musisz inwestować  w kosztowny parowar. Renomowani producenci akcesoriów i sprzętu kuchennego posiadają w swojej ofercie specjalne nakładki do gotowania na parze. Na stronie gerlach.pl znajdziesz wysokiej klasy naczynia do gotowania na parze, dzięki którym przygotowywanie potraw będzie czystą przyjemnością. Garnki Gerlach po zakończonej pracy możesz wrzucić do zmywarki bez obaw, że na ich powierzchni pojawią się rdzawe plamy czy osad.