Błąd bazy danych WordPressa: [Disk full (/tmp/#sql_7e0_0); waiting for someone to free some space...]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('ads_category') AND tr.object_id IN (2224, 2188, 2187, 1964, 1635, 1634, 1633, 1632, 1631, 1630) ORDER BY t.name ASC

Błąd bazy danych WordPressa: [Disk full (/tmp/#sql_7e0_0); waiting for someone to free some space...]
SELECT t.*, tt.* FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id WHERE tt.taxonomy IN ('ads_category') ORDER BY t.name ASC

Błąd bazy danych WordPressa: [Disk full (/tmp/#sql_7e0_0); waiting for someone to free some space...]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_options`

Błąd bazy danych WordPressa: [Disk full (/tmp/#sql_7e0_0); waiting for someone to free some space...]
SELECT t.*, tt.*, tr.object_id FROM wp_terms AS t INNER JOIN wp_term_taxonomy AS tt ON t.term_id = tt.term_id INNER JOIN wp_term_relationships AS tr ON tr.term_taxonomy_id = tt.term_taxonomy_id WHERE tt.taxonomy IN ('category', 'post_tag', 'post_format') AND tr.object_id IN (3309) ORDER BY t.name ASC

Fasolka po bretońsku w 3 krokach - KB-direct

Błąd bazy danych WordPressa: [Disk full (/tmp/#sql_7e0_0); waiting for someone to free some space...]
SHOW FULL COLUMNS FROM `wp_postmeta`

Bez kategorii

Fasolka po bretońsku w 3 krokach

Fasolka po bretońsku w 3 krokach

To pewne – Polacy kochają dania jednogarnkowe. Wśród nich szczególnie popularna jest fasolka po bretońsku. O czym należy pamiętać, aby wyszła gęsta i aromatyczna? Przeczytaj artykuł i przyrządź jej trochę więcej niż zazwyczaj – będzie naprawdę wyśmienita!

KROK 1: przygotowanie fasoli

Do fasolki po bretońsku najlepiej sprawdzą się ziarna białej fasoli, np. odmiany Jaś. Należy ją wcześniej namoczyć w dużej ilości zimnej wody na około 12 godzin. Dzięki temu zmięknie i łatwiej będzie ją ugotować. Przed przełożeniem jej do garnka, wymień wodę na świeżą. Jak długo należy gotować fasolę? Najlepiej – w zależności od gatunku – od godziny do półtorej. Powinna gotować się na małym ogniu, bez przykrycia. Pamiętaj, że fasolę soli się dopiero pod koniec gotowania. W przeciwnym razie jej skórka nie będzie miękka. Sporo czasu zaoszczędzisz, wykorzystując fasolę konserwową, która nadaje się do bezpośredniego spożycia.

KROK 2: gotowanie

Fasolka po bretońsku swój wyrazisty smak zawdzięcza wędzonemu boczkowi. Opcjonalnie można również dodać do niej kiełbasę, np. śląską. Wybrane mięso pokrój wraz z cebulą i czerwoną papryką na kostkę podobnej wielkości, a następnie usmaż na dobrze rozgrzanym oleju. Pomidorową nutę zapewni dodatek koncentratu pomidorowego i ketchupu. Ugotowaną fasolę przekłada się na patelnię dopiero wtedy, gdy sos zacznie gęstnieć. Aby danie było aromatyczne, należy odpowiednio je doprawić. Użyj w tym celu rozkruszonego kminku, majeranku i świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

KROK 3: podawanie fasolki po bretońsku

Co dom, to inny sposób na podawanie fasolki po bretońsku. Najpopularniejszym dodatkiem do niej jest zapewne pajda chrupiącego wiejskiego chleba. W takim wydaniu danie świetnie sprawdzi się na ciepłą kolację. Z czym jednak podać ją na obiad? Możliwości jest naprawdę wiele, a młode ziemniaczki z wody, kasza jęczmienna czy ryż długoziarnisty – to tylko niektóre z możliwości. Fasolka po bretońsku sprawdzi się też na śniadanie. Podaj ją z jajkami, ugotowanymi parówkami, grzybami, grillowanymi pomidorami i plastrami bekonu, a otrzymasz klasyczne śniadanie angielskie.

Pamiętaj, że fasolka po bretońsku jest daniem, które dobrze smakuje po ponownym odgrzewaniu. Warto również ją zawekować lub zamrozić – w ten sposób zawsze będziesz mieć pod ręką „awaryjny” obiad. Zasugeruj się naszymi poradami i przygotuj znakomitą potrawę!

Previous ArticleNext Article