\r\nPotrawą, która znajduje się w spiżarniach oraz kuchniach wielu Polaków są podgrzybki marynowane w occie. Coraz więcej osób decyduje się na ich zrobienie, zwłaszcza przed sezonem zimowym. Jednak w jaki sposób poprawnie je wykonać, aby były smaczne i marynata przetrwała długie miesiące? \r\n\r\n
Podgrzybki marynowane w occie marzeniem wielu z nas
\r\n\r\nJedną z tradycyjnych potraw polskiej kuchni są grzybki marynowane. Najczęściej jest to podgrzybek marynowany w occie, jednak inne gatunki są równie popularne. \r\n\r\nTergo typu danie ma doskonały smak, może być dodatkiem do wielu mięs, jak i również serwowane jako dodatek do kanapek oraz sałatek. Warto pamiętać, iż aby miały tak doskonały smak, powinniśmy je odpowiednio zamarynować. Jednak w jaki sposób wykonać właściwie marynatę?\r\n\r\n\r\n
Doskonały skład marynaty
\r\n\r\nJednak aby nasz podgrzybek w occie marynowanym był smaczny, nie możemy zapominać, iż to właśnie marynata odpowiada za jego wyrazisty smak. \r\n\r\nTypowa marynata dla naszych grzybów składa się z 10% octu, a także wody oraz 7 dag cukru. Nie możemy zapominać także o przyprawach, które nadają jej wyrazisty smak. Jest to czarny pieprz oraz ziele angielskie, a także sól i liść laurowy.\r\n\r\n
Umiejętność przyrządzenia marynaty
\r\n\r\nWbrew pozorom przyrządzenie smacznej marynaty nie jest takie trudne, jednak powinniśmy postępować zgodnie z przepisem. \r\n\r\nNależy posoloną wodę doprowadzić do wrzenia i starannie gotować w niej grzyby. Kolejno odcedzony wywar powinniśmy wlać do wyparzonych wcześniej słoików, gdzie będą znajdować się przyprawy takie jak liść laurowy oraz ziele angielskie. Kolejno przygotowujemy marynatę z takich samych składników i zalewamy nią nasze grzyby w słoikach.\r\n\r\nPodgrzybek marynowany w occie coraz częściej gości na stołach wielu Polaków. Jest to potrawa, która może być dodawana zarówno do kanapek oraz różnego rodzaju sałatek, a także można ją serwować do obiadu. Dzięki wyrazistemu smakowi doskonale pasuje do wielu dań. Warto pamiętać, iż jeżeli wykonamy prawidłowo naszą zalewę, takie grzybki mogą spędzić w naszej spiżarni nawet cały rok.\r\n\r\nPodgrzybki marynowane w occie znaleźć można w ofercie firmy
Vitapol