TŁUSZCZE TRANS

Grzesznik czy święty?\r\n\r\nTłuszcze zwierzęce, roślinne, nasycone, wielonienasycone, szkodliwe i pozytywie wpływające na organizm. Poszukiwanie prawdy o wpływie żywności na nasz organizm wiąże się odkrywaniem badań oraz nowych, często zaskakujących teorii. Czy wiesz, że do prawidłowego funkcjonowania Twój organizm potrzebuje trzech makroskładników – białka, węglowodanów oraz tłuszczów?\r\n\r\nSkąd mieć pewność, że tłuszcze które przyjmujemy mają pozytywny wpływ na nasz organizm?\r\n\r\nWczytaj się w szczegóły!\r\n\r\n

    \r\n

  1. Czym są tłuszcze trans?
  2. \r\n

  3. Jak tłuszcze trans wpływają na zdrowie?
  4. \r\n

  5. W jakich produktach jest najwięcej tłuszczów trans?
  6. \r\n

\r\n\r\n3 WAŻNE PYTANIA, KTÓRE ZAMIENIAMY W KONKRETNE ODPOWIEDZI\r\n\r\nNEWSY Z KWASÓW WZIĘTE\r\n\r\nWłącz ZDROWĄ ciekawość\r\n\r\n

    \r\n

  1. Czy wiesz, że…
  2. \r\n

\r\n\r\n

    \r\n

  • Ryzyko zachorowań na raka piersi jest ponad dwukrotnie wyższe u kobiet spożywających znaczące ilości złych tłuszczów trans?
  • \r\n

\r\nDlatego tak ważna jest edukacja na temat roli żywienia w utrzymaniu zdrowia.\r\n

    \r\n

  1. Czy wiesz, że…
  2. \r\n

\r\n\r\n

    \r\n

  • Tłuszcze trans powstały w latach 50-tych XX wieku?
  • \r\n

\r\nOd tego momentu całe populacje borykają się z licznymi chorobami cywilizacyjnymi takimi jak cukrzyca, nowotwory oraz otyłość.\r\n

    \r\n

  1. Czy wiesz, że…
  2. \r\n

\r\n

    \r\n

  • Twarda margaryna kupowana w kostkach zawiera aż 56% szkodliwych tłuszczów trans?
  • \r\n

\r\nJeśli nie jesz masła koniecznie wybieraj margarynę o miękkiej konsystencji.\r\n\r\n\r\n

Tłuszcze utwardzone

\r\n\r\nNienasycone kwasy tłuszczowe typu trans powstają w wyniku uwodornienia (utwardzenia) olejów roślinnych, co wpływa na ich właściwości. Poddawane wysokim temperaturom zmieniają swoją konsystencję z płynnej w stałą, przez co są bardziej odporne na działanie światła, temperatury oraz powietrza, a przez to – są bardziej trwałe. Właśnie dlatego producenci żywności dodają je do swoich produktów – aby wydłużyć ich termin przydatności.\r\n\r\nJednak należy pamiętać, iż obok tłuszczów trans powstałych w wyniku utwardzania, w przyrodzie występują również „naturalne tłuszcze trans”.\r\n\r\n

Tłuszcze trans, a zdrowie

\r\n\r\n\r\nNaturalnie występujące tłuszcze trans wykazują pozytywny wpływ na nasz organizm:\r\n

    \r\n

  • wspierają pracę układu odpornościowego – mają działanie przeciwbakteryjne;
  • \r\n

  • zapobiegają otyłości – a przez to pomagają utrzymać prawidłową wagę;
  • \r\n

  • przeciwdziałają chorobom nowotworowym oraz autoimmunologicznym;
  • \r\n

  • zapobiegają cukrzycy.
  • \r\n

\r\n\r\nNatomiast tłuszcze trans powstające w wyniku chemicznego utwardzenia wpływają bardzo negatywnie na ludzki organizm i prowadzą do:\r\n\r\n

    \r\n

  • zmian miażdżycowych – podnoszą poziom złego cholesterolu, jednocześnie obniżając poziom dobrego cholesterolu;
  • \r\n

  • chorób układu krążenia i serca;
  • \r\n

  • cukrzycy;
  • \r\n

  • osłabienia układu odpornościowego;
  • \r\n

  • zaburzeń płodności.
  • \r\n

\r\n\r\n\r\n

Tłuszcze trans – źródła

\r\n\r\nGdzie znajduje się najwięcej tłuszczów trans?\r\n\r\n\r\nJak każdy, chcesz świadomie dokonywać wyborów związanych z Twoim zdrowiem i żywieniem. Do tej pory byłeś przekonany, że tłuszcze trans zawsze są złymi tłuszczami, uznałeś więc, że najprostszym sposobem eliminacji zagrożenia, będzie usunięcie ze swojej diety większości tłuszczów. Pamiętaj jednak, że ta decyzja może poważnie odbić się na Twoim zdrowiu – tłuszcz jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.\r\n\r\nPoniżej znajdziesz krótką ściągę źródeł dobrych i złych tłuszczów trans.\r\n\r\nŹródła naturalnych, dobrych tłuszczów trans:\r\n

    \r\n

  • Mięso zwierząt przeżuwających (krów, owiec oraz kóz)
  • \r\n

  • Produkty mleczne pochodzące od tych zwierząt (w tym śmietana, masło i mleko)
  • \r\n

\r\n\r\nSzkodliwe tłuszcze trans znajdziesz w:\r\n\r\n

    \r\n

  • produktach smażonych w lokalach gastronomicznych – korzystają one z tłuszczów utwardzanych ze względu na ich dłuższą trwałość oraz większą wydajność;
  • \r\n

  • ciastkach i słodyczach – nie tylko w tych „przemysłowych” produkowanych na wielką skalę, ale również w tych z cukierni;
  • \r\n

  • słonych przekąskach i chipsach – im bardziej chrupiące tym więcej zawierają tłuszczów trans;
  • \r\n

  • produktach typu fast food – gotowe dania, które kupisz w supermarkecie są również bogate w tłuszcze trans;
  • \r\n

  • margarynie – im twardsza tym bardziej niezdrowa. Jeśli nie jesz masła postaraj się wybrać margarynę o miękkiej konsystencji.
  • \r\n

\r\n\r\nWięcej; https://www.natural.pl/news/kwasy-tluszczowe-jak-ukladac-swoja-diete/\r\n