Sprawdzone sposoby na konserwację grzybów

Grzyby dają gospodyniom domowym oraz kucharzom duże możliwości kulinarne, gdyż za ich pomocą można stworzyć wyśmienite i niezwykle aromatyczne potrawy, obok których nawet najwybredniejsze podniebienia nie przejdą obojętnie. Rydze marynowane zawsze będą smaczne pod warunkiem, że zostaną odpowiednio przygotowane. To samo dotyczy innych przetworów na bazie grzybów. Jak zatem je przyrządzać?

Smaczne potrawy z grzybów, czyli jak przyrządza grzyby

Oprócz przyrządzania smacznych potraw ze świeżo zebranych grzybów, warto część z nich przeznaczyć na przetwory, dzięki czemu możliwe będzie cieszenie się rydzami marynowanymi czy też suszonymi kurkami zimą oraz wiosną. Grzyby jadalne wymagają odpowiedniej obróbki termicznej, aby nie narazić siebie i domowników na fatalne w skutkach zatrucie pokarmowe.

Nie do wszystkich rodzajów grzybów sprawdzą się jednakowe sposoby ich przetworzenia. Do smażenia świetnie nadają się rydze, pieczarki, kurki, borowiki oraz podgrzybki. Należy jednak wystrzegać się opiekania grzybów nad ogniskiem czy też smażenia ich na blasze, gdyż mają tendencję do szybkiego przypalania się. Z kolei do duszenia nadają się wszystkie rodzaje grzybów.

Rydze marynowane, solone czy tez może mrożone?

Do solenia najlepsze są maślaki, kurki, gąski, borowiki, rydze oraz maślaki. Małe grzyby soli się w całości, a duże należy pokroić. Wcześniej należy je obgotować w posolonej czy zakwaszonej wodzie. Z kolei przed przyrządzeniem z nich potraw, należy je uprzednio wymoczyć w zimnej wodzie i wypłukać.

Do marynowania nadają się najlepiej twarde gatunki grzybów. W przypadku kwaśnej marynaty nie ma potrzeby ich pasteryzacji. Z kolei do mrożenia nadają się dobre jakościowo grzyby, które należy wcześniej obgotować i wystudzić. Grzyby można zamrażać świeże, ale muszą być oczyszczone, lecz niemyte.

Jak suszyć grzyby?

Do suszenia najlepiej nadają się borowiki, koźlarze oraz podgrzybki, co nie oznacza oczywiście, że pozostałych gatunków nie można w ten sposób przetworzyć. Najlepiej jest suszyć grzyby w przewiewnym miejscu na słońcu bądź też w suszarce do żywności czy też w piekarniku.

W ostatnim przypadku trzeba pamiętać o tym, aby nie poddawać grzybów od razu działaniu wysokiej temperatury, co może doprowadzić do ich zepsucia. Podczas suszenia w piekarniku należy pozostawić uchylone drzwiczki, aby zapewnić dopływ powietrza. Prawidłowo ususzone grzyby można rozkruszyć w palcach.

Rydze marynowane kupisz na sklep.vitapol.pl