Kawa jest jednym z bardziej popularnych napojów. Pita na całym świecie doskonale pobudza i dostarcza energii. Ogromny wybór kawy sprawia, że trudno znaleźć tą naprawdę dobrej jakości. Podpowiadamy po czym poznać naprawdę dobrą kawę, która zagwarantuje nam uzyskanie napoju o głębokim smaku i aromacie.\r\n\r\nAbsolutną podstawą są oczywiście ziarna kawy. To, jaki napar z nich uzyskamy uzależnione jest od warunków, w których ziarna dojrzewają. Znaczenie ma w tym wypadku:\r\n-usytuowanie plantacji;\r\n-rodzaj podłoża;\r\n-ilość docierającego do roślin światła;\r\n-ilość opadów;\r\n-temperatura powietrza.\r\n\r\nNajlepszą kawę uzyskuje się z ziaren, które dojrzewały wysoko w górach. Noce są tam chłodne, a panujący klimat sprawia, że kawa nabiera naprawdę wyjątkowego smaku. Warto jednak wiedzieć, że kawa brazylijska, która najczęściej rośnie na terenie dość urozmaiconym charakteryzuje się także ciekawym aromatem i doskonałym smakiem. \r\n\r\nZnaczenie dla jakości uzyskanego naparu ma także sposób, w jaki kawa jest przechowywana. Prawdziwy smakosze nigdy nie sięgną po kawę mieloną. Optymalnie jest kupować kawę w ziarnach. Wystarczy dokładnie im się przyjrzeć, aby wiedzieć, czy zakupiliśmy kawę naprawdę dobrej jakości. Warto pamiętać, że miłośnicy kawy uważają, że jedynie kawa świeżo zmielona przed parzeniem da w pełni satysfakcjonujący smak. Kawy rozpuszczalne to coś, co w ogóle nie mieści się w wyobraźni prawdziwego miłośnika kawy.\r\n\r\nZiarna kawowe dobrej jakości to absolutna podstawa do uzyskania naparu kawowego o wyjątkowym smaku i aromacie. Powinien pamiętać o tym każdy, kto decyduje się na sięgnięcie po kawę.\r\n\r\nWięcej na sklep kawa ziarnista – Cafesilesia.pl