Archiwa tagu: kawa

Nie wyrzucaj fusów!

Miłośników kawy parzonej w sposób tradycyjny wciąż nie brakuje. Osadzające się na dnie filiżanki fusy mają swój urok. A i po wypiciu kawy mogą się przydać. Jak je wykorzystać? Przede wszystkim do pielęgnacji ciała, a także w ogrodnictwie. \r\n\r\n

Na cienie pod oczami

\r\n\r\nZe względu na zawartą w kawie kofeinę, jej fusy znajdują szerokie zastosowanie w pielęgnacji delikatnej okolicy oczu. Powstające między innymi w wyniku przemęczenia siniaki czy worki, wyglądają bardzo nieestetycznie. Wystudzone fusy potrafią sobie z tymi problemami radzić doskonale. Skutecznie usprawniają one mikrokrążenie, poprawiając elastyczność i pracę naczyń włosowatych skóry. \r\n\r\n

Na pomarańczową skórkę

\r\n\r\nJedną z największych zmor współczesnych kobiet jest cellulit, powszechnie nazywany też pomarańczową skórką. Skuteczna walka z nim bywa bardzo trudna, ale nie jest niemożliwa. A fusy są tego doskonałym przykładem. Połączone z oliwą oraz łyżeczką cukru stanowią doskonały peeling złuszczający, a także wnikający w głąb i przyspieszający spalanie tłuszczu.\r\n\r\n

Wsparcie dla kwiatów

\r\n\r\nFusy dzięki swojemu lekko kwaśnemu odczynowi, a także zawartości składników mineralnych, są także doskonałym nawozem zasilającym glebę w ogrodzie i ziemię u roślin doniczkowych. Można je bądź rozsypać na ziemię, bądź z nią pomieszać. Warto też dodać je do wody do podlewania.\r\n\r\nOdwiedzając sklep z kawą i kupując jej ulubiony rodzaj warto pamiętać, że nie tylko napój może nam służyć doskonale. Również fusy znajdują szerokie zastosowanie, między innymi w kosmetyce i pielęgnacji kwiatów.

Po czym poznać dobrą kawę?

Kawa jest jednym z bardziej popularnych napojów. Pita na całym świecie doskonale pobudza i dostarcza energii. Ogromny wybór kawy sprawia, że trudno znaleźć tą naprawdę dobrej jakości. Podpowiadamy po czym poznać naprawdę dobrą kawę, która zagwarantuje nam uzyskanie napoju o głębokim smaku i aromacie.\r\n\r\nAbsolutną podstawą są oczywiście ziarna kawy. To, jaki napar z nich uzyskamy uzależnione jest od warunków, w których ziarna dojrzewają. Znaczenie ma w tym wypadku:\r\n-usytuowanie plantacji;\r\n-rodzaj podłoża;\r\n-ilość docierającego do roślin światła;\r\n-ilość opadów;\r\n-temperatura powietrza.\r\n\r\nNajlepszą kawę uzyskuje się z ziaren, które dojrzewały wysoko w górach. Noce są tam chłodne, a panujący klimat sprawia, że kawa nabiera naprawdę wyjątkowego smaku. Warto jednak wiedzieć, że kawa brazylijska, która najczęściej rośnie na terenie dość urozmaiconym charakteryzuje się także ciekawym aromatem i doskonałym smakiem. \r\n\r\nZnaczenie dla jakości uzyskanego naparu ma także sposób, w jaki kawa jest przechowywana. Prawdziwy smakosze nigdy nie sięgną po kawę mieloną. Optymalnie jest kupować kawę w ziarnach. Wystarczy dokładnie im się przyjrzeć, aby wiedzieć, czy zakupiliśmy kawę naprawdę dobrej jakości. Warto pamiętać, że miłośnicy kawy uważają, że jedynie kawa świeżo zmielona przed parzeniem da w pełni satysfakcjonujący smak. Kawy rozpuszczalne to coś, co w ogóle nie mieści się w wyobraźni prawdziwego miłośnika kawy.\r\n\r\nZiarna kawowe dobrej jakości to absolutna podstawa do uzyskania naparu kawowego o wyjątkowym smaku i aromacie. Powinien pamiętać o tym każdy, kto decyduje się na sięgnięcie po kawę.\r\n\r\nWięcej na sklep kawa ziarnista – Cafesilesia.pl