Zdrowotne właściwości octu

Znany i używany od wieków ocet, wykorzystywany jest w wielu celach kulinarnych i pomaga nie tylko przy gotowaniu. Również spożywanie go w odpowiednich, unormowanych ilościach ma bardzo korzystny wpływ na wiele aspektów życia oraz przeciwdziała wielu problemom zdrowotnym. Najpopularniejszym i najzdrowszym jest ocet jabłkowy.\r\n\r\n

Wartość bakteriobójcza

\r\n\r\nOcet może pomóc zabijać patogeny, w tym wiele gatunków bakterii. Tradycyjnie używany jest do czyszczenia i dezynfekcji, leczenia grzybicy i różnych infekcji. \r\nRównież zaprawianie nim wielu warzyw oraz grzybów umożliwia nie tylko utrzymanie ich przydatności do spożycia, ale również zapewnia odpowiednią konserwację.\r\n\r\nSzczególnie popularne są konserwowe ogórki oraz podgrzybki marynowane w occie. Te pierwsze, w porównaniu do kiszonych, posiadają bardziej kwaśny i intensywny smak. W przypadku podgrzybków marynowanych w occie, ich zaprawa sprawia, że są lekkostrawne i ze względu na zawartość błonnika, bardziej sycące.\r\n\r\n

Korzyści dla cukrzyków

\r\n\r\nZdecydowanie największe zastosowanie i najlepsze efekty ocet przynosi cukrzykom typu drugiego. Ten rodzaj cukrzycy charakteryzuje się podwyższoną zawartością glukozy we krwi, zarówno z powodu z odporności na insulinę lub niezdolnością do jej wytworzenia.\r\n\r\nChorzy muszą unikać rafinowanych węglowodanów i cukru, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby spożywali, np. podgrzybki marynowane w occie. Ocet jabłkowy może być doskonałym zamiennikiem wielu innych elementów diety, ponieważ pomaga obniżyć cukru po posiłku.\r\n\r\n

Obniżenie cholesterolu i zapobieganie chorobom serca

\r\n\r\nChoroby układu krążenia są obecnie jednymi z najczęściej spotykanych przyczyn śmierci na świecie, a nadmiar cholesterolu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wielu chorób serca.\r\nLiczne badania na zwierzętach wykazały, że ocet może obniżyć poziom trójglicerydów, cholesterolu i ciśnienie krwi, ale nie przeprowadzono dotąd pewnych badań na ludziach.\r\n\r\nWykazano jednak, że spożywanie octu w rozsądnych ilościach może wpływać korzystnie na przemianę materii, co ma związek z uczuciem sytości po spożyciu i przeciwdziałaniem otyłości. Dlatego uzupełniając dietę w porcję podgrzybków marynowanych w occie i doprawiając nim wiele potraw, można przyrządzać dobrze zbilansowane posiłki.\r\n\r\npodgrzybki marynowane w occie znaleźć można w Sklepie Vitapol