W okresie lata nie ma nic przyjemniejszego niż grillowanie w naszych ogrodach – duży grill umożliwi nam przygotowanie wyjątkowych potraw, które pokochają wszyscy domownicy. Jaki duży grill wybrać, aby cieszyć się jego niezawodnością? Współcześnie producenci proponują nam grille gazowe, które zaskoczą nas funkcjonalnością oraz eleganckim wyglądem.
Duży grill – propozycja dla każdego!
Szukając idealnego urządzenia grillującego przede wszystkim zwracamy uwagę na powierzchnię rusztu, możliwość przesuwania urządzenia. Niestety, klasyczne grille mają wiele wad – zastosowanie brykietu powoduje powstawanie gryzącego dymu, który może uprzykrzyć spotkanie towarzyskie. Wybierając duży grill gazowy problem ten znika od razu – grille takie podłączane są do gazu, przez co nie tylko nie generują dymu, ale też dają możliwość regulowania wysokości ognia pod przygotowanymi potrawami. Czym jeszcze zaskoczy nas duży grill gazowy? Z pewnością uwagę przyciąga duża powierzchnia robocza – rusz zdoła pomieścić ulubione kiełbaski, marynowane karczki, ale też szaszłyki warzywne, kolby kukurydzy. Producenci proponują nam także wbudowane termometry, pojemniki na zrębki, zintegrowane oświetlenie, pozwalające na grillowanie również po zmroku. W okresie jesieni i zimy nasz duży grill powinien być przykryty dedykowanym pokrowcem, który uchroni przed osiadaniem kurzu czy wilgoci.
Jakie potrawy przygotować na grilla?
Duży grill daje wiele możliwości przygotowania wyjątkowych potraw: poza wspomnianymi mięsami możemy grillować letnie warzywa, które wcześniej należy tylko posmarować oliwą z oliwek. Na stołach, przy których podejmiemy gości ustawmy wcześnie przygotowane sałatki, dipy, sosy, pieczywo. W dzbankach trzymajmy schłodzoną wodę – możemy urozmaicić ją kilkoma świeżymi listkami mięty czy rozmarynu.