Domowy barszcz – samo zdrowie

Barszcz to zupa, którą kochają wszyscy Polacy. Idealna na zimowe chłody, pozwala nam ogrzać się i dostarczyć organizmowi wielu witamin oraz minerałów. Powstaje jednak pytanie – jak zrobić tę zupę, aby rzeczywiście miała ona prawdziwy, naturalny smak?

Koncentrat barszczu czerwonego zakupiony w sklepie – czy warto?

Jak najczęściej robimy barszcz czerwony? Otóż zazwyczaj idziemy do pobliskiego sklepu spożywczego i kupujemy sztuczny koncentrat barszczu czerwonego. Czy to jest dobre? Niestety nie za bardzo. Przede wszystkim najzwyczajniej w świecie taka zupka z proszku nie jest zbyt smaczna. Smakuje jakimiś chemikaliami, nie ma nic dobrego w niej.

To jednak nie wszystko. Taka zupa burakowa ze sztucznego koncentratu barszczu czerwonego niestety nie jest zbyt zdrowa. Raz – nie posiada w zasadzie żadnych wartości odżywczych. Dwa- dodatkowo posiada konserwanty i chemikalia, które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Domowy barszcz- jak zrobić?

Jak zatem zrobić taki prawdziwy barszcz? Warto przede wszystkim zainwestować w prawdziwy koncentrat barszczu czerwonego . Znajdziemy go w każdym sensownym sklepie albo też w miejscach ze zdrową żywnością. Oczywiście będzie on zapewni droższy niż proszek do sporządzania barszczu, jednak bez wątpienia będzie miał więcej składników odżywczych i minerałów.

Warto także wspomnieć o tym, że taki koncentrat barszczu czerwonego każdy z nas może sam zrobić w domu. Jak wygląda przepis? W zasadzie jest on bardzo prosty. Mówiąc dość ogólnie bierzemy buraki, obieramy je i czyścimy a następnie kroimy na cienkie plastry, które zalewamy wodą i gotujemy z solą przez około 15 minut. Pod koniec gotowania trzeba dodać trochę kwasku cytrynowego. Następnie do przygotowanych wcześniej słoików kładziemy trochę ziela angielskiego, pieprzu i listka laurowego a potem wkładamy buraki i zalewam je sokiem z buraków. wystarczy teraz dokonać pasteryzacji i gotowe!

Buraki – ogromne źródło witamin

Na koniec warto jeszcze powiedzieć kilka słów o tym, dlaczego buraki są tak istotne i dlaczego kupowanie proszku do barszczu zamiast porządnego koncentratu barszczu czerwonego jest bardzo złym pomysłem. Otóż przede wszystkim warto podkreślić, że buraki w wyjątkowy sposób poprawiają funkcjonowanie naszego układu krwiotwórczego.

To jednak nie wszystkie ich właściwości. Otóż prawdziwe buraki chronią nas przed działaniem wolnych rodników, przywracają równowagę w żołądku po spożyciu mięsa i dużej ilości cukrów oraz pomagają w walce z wirusami.

Koncentrat barszczu czerwonego kupisz nasklep.vitapol.net