osiadanie sklepu monopolowego może okazać się interesem życia. Przy dobrej lokalizacji i asortymencie dopasowanym do realnych potrzeb potencjalnych klientów taki lokal może przynosić satysfakcjonujące zyski. Zanim jednak przetniesz wstęgę, musisz zadbać o kilka formalności, aby sklep mógł funkcjonować – nie tylko sprawnie, ale również zgodnie z prawem.\r\n\r\n\r\n
Solidny biznesplan
\r\nPodstawą do jakichkolwiek działań jest rozeznanie rynku. Musisz ocenić, jaką masz konkurencję na danym terenie oraz na jaką liczbę punktów sprzedaży alkoholu pozwalają lokalne przepisy. W biznesplanie należy też określić, jakie produkty zamierzasz sprzedawać – czy w ofercie będą przeważać tańsze trunki, czy raczej alkohole z wyższej półki. Z wyborem asortymentu wiąże się ustalanie cen produktów. Trzeba uwzględnić nie tylko ceny hurtowe, ale również koszty związane z prowadzeniem sklepu, takie jak czynsz i rachunki, wynagrodzenie dla pracowników, transport, ubezpieczenia, księgowość i inne. Dzięki temu możesz obliczyć swój szacunkowy dochód. \r\n
Rejestracja działalności
\r\nJeżeli wiesz już, że prowadzenie sklepu w danym miejscu dobrze rokuje, pora zarejestrować działalność gospodarczą. W tym celu trzeba złożyć wniosek w CEIDG – możesz zrobić to online lub stacjonarnie, w urzędzie gminy. Warto pamiętać, że do złożenia wniosku przez internet będziesz potrzebować także konta w ePUAP. Po rejestracji w CEIDG następuje wpis do rejestru REGON. W ciągu tygodnia od założenia działalności musisz także zgłosić się do ZUS-u, aby dopełnić formalności związanych z ubezpieczeniem (zarówno własnym, jak i pracowników). Nie można zapomnieć również o Urzędzie Skarbowym i wyborze formy rozliczeń podatkowych. \r\n
Opinia Sanepidu
\r\nPrzed otwarciem sklepu potrzebna będzie jeszcze pozytywna decyzja Sanepidu. Lokal musi spełniać określone wymogi sanitarne i przeciwpożarowe. Dotyczą one m.in. wielkości pomieszczeń, wentylacji, źródeł wody oraz umeblowania sklepu. Szczegółowe wytyczne znajdziesz w Ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 2006 roku, jednak warto również zasięgnąć informacji w miejscowym Sanepidzie, ponieważ każdy inspektor może interpretować pewne niuanse prawne na swój sposób. \r\n
Koncesja na alkohol
\r\nDokumentem, bez którego sklep monopolowy nie może funkcjonować, jest pozwolenie na sprzedaż alkoholu. Do podania trzeba dołączyć potwierdzenie rejestracji działalności gospodarczej, potwierdzenie prawa do lokalu (akt własności lub umowa najmu) oraz zgodę Sanepidu. Opłata za wydanie zezwolenia wynosi obecnie 3150 zł. Składając wniosek, powinieneś mieć już wybranych dostawców alkoholu – zakup towaru z legalnych źródeł to jeden z warunków, które musisz spełniać, aby nie utracić koncesji. Dlatego już na etapie biznesplanu warto sprawdzić ofertę poszczególnych hurtowni – największy wybór znajdziemy m.in. na http://warszawa.alkohole.eurocash.pl/. Możesz także od razu skonsultować się z doradcą, aby wynegocjować jak najbardziej korzystne warunki współpracy. Po dopełnieniu wszystkich formalności nie pozostaje już nic innego, jak tylko przygotować się do otwarcia sklepu i zorganizować niesztampową akcję promocyjną.