Biznes

Rodzaje witryn chłodniczych dla gastronomii

Wśród wielu urządzeń niezbędnych w branży spożywczej i gastronomicznej, znajdują się urządzenia chłodnicze i mrożące. Są one niezbędne do tego, aby przedłużyć trwałość tychże produktów lub utrzymać je w temperaturze optymalnej do konsumpcji (jak na przykład alkohol). Aby wyeksponować takie produkty i zachęcić do zakupu, stosuje się przeszklone lub otwarte witryny.

Odpowiednia ekspozycja towaru to wysoka sprzedaż

To właśnie wygląd towaru często decyduje o tym, że klient po niego sięgnie. W przypadku produktów spożywczych lub mrożonych sprzedawcy nie są zmuszeni do trzymania ich w mało atrakcyjnych lodówkach i zamrażarkach. Obecnie oferta producentów jest tak duża, że niezależnie od branży, można dopasować optymalne dla nich witryny chłodnicze.

Witryny sprawdzają się w przypadku różnych produktów. Są niezbędne w cukierniach, gdzie pięknie wyeksponują ciasta czy torty, w barach, gdzie sprzedaje się alkohole czy sklepach spożywczych do wędlin, ryb czy serów. A że wiele osób, jak to się mówi, kupuje oczami, tym bardziej warto zainwestować w takie urządzenia.

Witryny chłodnicze i ich rodzaje

Producenci, a wraz z nimi dystrybutorzy oferują wiele rodzajów tych urządzeń. Właściciele sklepów spożywczych i punktów gastronomicznych, którzy oferują żywność wymagającą schłodzenia lub zamrożenia mają do wyboru między innymi:

– szafy chłodnicze i mroźnicze,
– lady chłodnicze i mroźnicze,
– stoły chłodnicze i mroźnicze,
– witryny sałatkowe,
– witryny nadstawne oraz wiele innych.

Wielu producentów oferuje także witryny modułowe, a także witryny na konkretny wymiar. Dzięki temu nabywcy mogą dopasować nie tylko odpowiedni rodzaj, ale również dopasować witryny chłodnicze do wielkości swoich lokali.

Ważne cechy witryn chłodniczych

Pomimo dużego wybory, nabywca witryny chłodniczej powinien zwrócić uwagę na szereg cech, które zadecydują o przydatności urządzenia do użytku. Są to między innymi: rozmiar, możliwość swobodnej aranżacji półek i innych elementów wewnętrznych, regulacja temperatury oraz natężenie światła (producenci oferują też możliwość wyboru barwy światła.

Ze względu na to, że witryny chłodnicze pracują w wielu przypadkach bezustannie, istotne będzie też to, jak wiele energii zużywają. Na to wpływ będzie miała między moc urządzenia, a także to czy witryna ma zamknięcie. Nie bez znaczenia jest też ilość generowanego hałasu.

Artykuł powstał w oparciu o materiały znalezione na Gastrosilesia.pl

Previous ArticleNext Article