Co ma znaczenie przy wyborze kasy fiskalnej do gastronomii?

W największym uproszczeniu można napisać, że kasa fiskalna do baru, restauracji lub kawiarni powinna spełniać indywidualne wymagania każdego lokalu gastronomicznego. Pytanie jednak, które cechy technologii sprzedaży należy uwzględnić, aby faktycznie wdrożyć najlepsze urządzenie? I jakie znaczenie mają w tym wszystkim zmiany w przepisach fiskalnych?

Jeszcze do niedawna kasa fiskalna do gastronomii musiała spełniać przede wszystkim obecne oczekiwania danego lokalu. Jednak teraz, po zapowiedziach dotyczących systemu urządzeń online, przy wyborze odpowiedniego modelu należy też uwzględnić nowe regulacje prawne. W ramach tych przepisów m.in. firmy świadczące usługi w zakresie wyżywienia mają zostać zobligowane do wcześniejszej wymiany dotychczasowych kas rejestrujących. W rezultacie, kasy online pojawią się w lokalach gastronomicznych najpóźniej od 1 lipca 2019 roku.

 

Korzyści płynące z Online Ready

Zakup kasy fiskalnej online nie byłby obecnie żadnym problemem, gdyby nie to, że urządzenia tego typu pojawią się na rynku dopiero w II połowie 2018 roku. Czy w związku z tym właściciele nowych lokali gastronomicznych mogą teraz kupować jedynie modele „starego” typu i zaplanować później ich wymianę na technologie z dodatkowymi funkcjami? Takie postępowanie z pewnością będzie się wiązało z wyższymi kosztami. Za niewiele ponad rok przedsiębiorca zapłaci po prostu za kolejne urządzenie. A gdyby tak można było pracować po 1 lipca 2019 roku na kasie fiskalnej, która zostanie teraz wdrożona w firmie?

Okazuje się, że takie rozwiązanie również jest dostępne. W lokalu gastronomicznym trzeba jednak zainstalować urządzenie z certyfikatem Online Ready. Tylko taką kasę będzie można zmodernizować i dostosować do nowych wymogów technicznych. Co więcej, to przedsiębiorca zdecyduje, w którym momencie jego urządzenie zostanie wyposażone w dodatkowe funkcje. Kasy gotowe na system online będą też korzystniejsze pod względem finansowym.

 

Parametry kasy do restauracji

Bez względu na zmiany w systemie fiskalizacji, kasa rejestrująca zawsze powinna być dopasowana do potrzeb konkretnego lokalu gastronomicznego. W jaki sposób zrealizować te założenia? Urządzenie instalowane w barze czy restauracji na pewno musi posiadać bazę PLU o odpowiedniej pojemności. Ten parametr kasy najlepiej dostosować do wielkości asortymentu. W niektórych przypadkach warto też uwzględnić rozwój menu lokalu w przyszłości. Urządzenie z nieco większa bazą PLU pozwoli wtedy na łatwe zaprogramowanie dodatkowych pozycji towarowych.

Kolejnym, istotnym parametrem kasy są obsługiwane interfejsy komunikacyjne. To one decydują o tym, jak urządzenie poradzi sobie podczas współpracy z pozostałymi elementami systemu dla gastronomii. A w restauracjach i barach wdrażane są przecież nie tylko kasy fiskalne, ale także komputery POS, wagi elektroniczne, czytniki kodów, szuflady na pieniądze, terminale płatnicze czy drukarki kuchenne. Odpowiednie połączenie wszystkich tych urządzeń ma więc często ogromne znacznie dla funkcjonowania lokalu gastronomicznego. Ponadto, dobra kasa fiskalna do takiej działalności powinna pozwolić na skonfigurowanie trybu szybkiej sprzedaży. Dzięki skrótom klawiszowym użytkownicy urządzenia będą mogli sprawniej obsługiwać gości.