Buraki – bogactwo zdrowia i smak

Często bywają niedoceniane i spychane na margines naszych żywieniowych nawyków, zazwyczaj stosowane od czasu, do czasu, jako dodatek do obiadu właściwego. Tymczasem, buraki, bo o nich mowa, to warzywa, które wykazują niezwykle bogaty wachlarz właściwości zdrowotnych i leczniczych i powinniśmy włączyć je, do naszej diety na stałe.\r\n\r\nBuraki nie robią kariery jako warzywa zaliczane do najsmaczniejszych, choć w istocie, na docenienie zasługują również ich walory smakowe. Odpowiednio podane, mogą przypaść do gustu nawet największym ich przeciwnikom. Istnieje mnóstwo sprawdzonych przepisów na pyszne przetwory z buraków, które będą dla naszego zdrowia wyjątkowo korzystne, a nasze kubki smakowe zostaną dzięki nim dopieszczone. Jakie właściwości zdrowotne mają te bordowe warzywa?\r\n\r\nPrzede wszystkim zwiększają naszą odporność, spowalniają procesy starzenia, dostarczają dawkę potrzebnej nam energii i minimalizują ryzyko wystąpienia nowotworów. W tym ostatnim aspekcie, polecane są przede wszystkim kobietom, gdyż buraki wykazują silne przeciwdziałanie występowaniu raka szyjki macicy.\r\n\r\nWśród minerałów i witamin występujących w burakach, w wyjątkowo dużej ilości zawarty jest przede wszystkim kwas foliowy, substancja niezwykle ważna dla rozwoju naszego organizmu. Jego głównym zadaniem jest synteza kwasów nukleinowych, które odpowiedzialne są prawidłową budowę DNA, stanowiącą nasz genetyczny trzon. W związku z tym, kwas foliowy pośrednio odpowiada za prawidłowy wzrost, rozwój i funkcjonowanie naszych komórek.\r\n\r\nDrugim niezwykle ważnym z punktu widzenie naszego zdrowia, jest krwiotwórcza (podobnie jak w przypadku żelaza) rola kwasu foliowego. Warzywa te, przyczyniają się zatem do prawidłowej produkcji i regulacji dojrzewania czerwonych krwinek. Buraki zatem, w znaczący sposób odgrywają rolę w zapobieganiu występowania anemii. Dodatkowo, ich jedzenie polecane jest kobietom w ciąży, gdyż dzięki dużej zawartości kwasu foliowego pozytywnie wpływają na prawidłowy rozwój płodu i pomagają usuwać z krwiobiegu homocysteinę, która, kiedy występuje w nadmiarze, może przyczyniać się do występowania chorób serca.\r\n\r\nBuraki są również bogatym źródłem wielu minerałów, zawierają bowiem: miedź, cynk, chlor, fluor, bor, magnez, potas, wapń, molibden, kobalt, lit, niewielkie ilości żelaza. Dzięki temu dodają organizmowi sił, zwiększają jego witalność, dzięki występowaniu magnezu i potasu, korzystnie wpływają na pracę mięśni. Wykazują również zdolność zmniejszania poziomu niekorzystnego cholesterolu.\r\n\r\nBiorąc pod uwagę powyższe, przetwory z buraków powinny na stałe wejść do naszej diety. Jak można je spożywać? Najbardziej korzystnie jest wypić szklankę surowego soku ze świeżych buraków. Zapewni to dobrą przyswajalność wszystkich zawartych w burakach witamin i minerałów. Raczej unikajmy gotowania buraków w wodzie, gdyż podczas procesu gotowania, minerały rozpuszczają się w niej. Ścierajmy surowe buraki na tarce przygotowując pyszne surówki i sałatki. Z buraków można również zrobić smaczne kotleciki. Należy je wtedy również zetrzeć na tarce, dodać jajko, mąkę i przyprawy wedle gustu (np. do kurczaka) i usmażyć na oleju.\r\n\r\nBuraki to bardzo zdrowe warzywa, które zawierają wiele minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Włączmy do naszej diety przetwory z buraków, cieszmy się pysznym smakiem i zadbajmy o nasze zdrowie. Istnieje wiele przepisów na smaczne potrawy z wykorzystaniem buraka.